Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. Adunarea Generală a ONU a stabilit data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
Violența împotriva femeilor și fetelor există în toate țările și la toate nivelurile societății. Fiecare stat are o responsabilitate fundamentală, ce ține de drepturile omului, să ofere protecție împotriva acestui tip de violență. Aceasta nu reprezintă o chestiune privată.
Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor solicită statelor semnatare să implementeze politici cuprinzătoare şi coordonate împotriva acestor forme de violenţă.
În perioada premergătoare Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, ce are loc pe data de 25 noiembrie, ne alăturăm inițiativelor din lumea întreagă pentru conștientizarea acestei probleme existente la nivel global. Drepturile victimelor/supraviețuitoarelor trebuie să se regăsească în centrul tuturor măsurilor. Activitatea societății civile trebuie să fie încurajată și susținută.
Susţinând adunarea publică „Împreună pentru siguranţa femeilor!”, ne arătăm solidaritatea cu fiecare femeie şi fată care a fost victimă a violenţei. Evenimentul se NN va desfăşura în data de 23 octombrie 2022, de la ora 15:00, în Bucureşti, pe următorul traseu: Piaţa Universităţii (zona fântâni) – Piaţa Victoriei.
Evenimentul este organizat de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (VIF), care cuprinde 25 de organizații ale societății civile implicate în promovarea drepturilor femeilor, protecția victimelor/supraviețuitoarelor violenței de gen și combaterea discriminării pe criterii de gen.
VIF își va concentra eforturile de creştere a gradului de conștientizare asupra victimelor/supravieţuitoarelor violenţei de gen. Înfiinţarea de adăposturi pentru victime/supravieţuitoare ale violenţei de gen şi furnizarea de servicii sociale, psihologice şi de asistenţă juridică se numără printre cele mai eficiente acţiuni pe care statele le desfăşoară pentru sprijinirea victimelor/supravieţuitoarelor.
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi!
Această declarație comună este semnată de următoarele ambasade și reprezentanțe ale instituțiilor internaționale:
Austria
Belgian
Canada
Republica Cehă
Danemarca
Reprezentanța Comisiei Europene în România
Elveția
Finlanda
Franța
Germania
Irlanda
Israel
Italia
Lituania
Norvegia
Slovenia
Spania
Suedia
Regatul Țărilor de Jos
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Statele Unite ale Americii
https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day