Istoric

Home / Despre spital / Istoric

Numele orasului Onesti se trage de la „Selistea lui Oană la Trotus”. Satul Onesti a fost atestat documentar pe 14 decembrie 1458. Asezarea de pe Trotus apare, asadar, consemnată într-un act de danie emis la 14 decembrie 1458 de cancelaria voievodului stefan cel Mare si Sfânt din Suceava. Documentul se află expus la Muzeul de Istorie al municipiului Onesti alături de obiecte si arme datând din acea vreme, descoperite de arheologi pe aceste meleaguri.

Orasul modern a luat nastere pe vatra vechiului sat în 1952, atunci când, prin decizia Consiliului de Ministri, a fost dispusă construirea Grupului Industrial Borzesti si a orasului muncitoresc aferent Onesti.
Ca urmare a acestei decizii, s-au înfiintat primele colonii si a început constructia primelor blocuri si a unui spital care la inceputuri era un asezămant asemanator unui spital de campanie dar care a beneficiat de personal de elită din lumea medicală româneasca si în special medici detinuti politici. Dintre acestia, o figura de prim rang este prof. dr. Ion Juvara.

Profesorul Ion Juvara a fost înainte de toate un mare clinician si un desavârsit chirurg. A avut o activitate profesionala prodigioasa, care a marcat profund medicina si chirurgia româneasca. În 1959, este obligat sa-si întrerupa activitatea în clinica. Arestat si judecat, urmeaza un periplu de domicilii fortate, prin mai multe unitati sanitare printre care se afla si Spitalul din Onesti, judetul Bacau. Pentru micul spital Onesti, acest gigant al medicinii romanesti a reprezentat un model de urmat, impunand prin personalitatea si competenta sa profesională un mod de viată profesional la cel mai înalt nivel al micului lăcas de sănătate de la vremea aceea.

În perioada lui de apogeu, Ion Juvara a fost socotit cel mai mare chirurg al tarii. Echipele chirugicale formate la Onesti în timpul prof. Ion Juvara, cu toate că acesta nu a lucrat o perioada lungă de timp aici, au dus renumele Spitalului Municipal Onesti in tara. Au urmat apoi mari profesionisti chirurgi ca dr. Lazăr Ghe., dr. Damian I si altii asemenea. Spitalul Municipal Onesti, pâna la actuala reorganizare a sistemului de grade spitalicesti, a colaborat direct cu centrele universitare fara intermedierea Spitalului Bacau din capitala judeteană.

În 1956 comuna Onesti primeste statutul de oras. Din martie 1965 orasul se numeste Gheorghe Gheorghiu-Dej (după liderul comunist al României), iar din 1990, după revolutia anticomunistă, revine la vechea denumire de Onesti (prin lege adoptată în 1996).

In anul 1965, in momentul de inflorire si dezvoltare al Platformei Petrochimice Borzesti construirea unui spital modern – singurul din judet cu marmura pe pavimente – a reprezentat la vremea respectiva o necesitate imperioasă pentru populatia in crestere a zonei industriale.

Imagini de arhivă in anul 1965 la inaugurarea noului complex al Spitalului Onesti. Vizita lui Nicolae Ceausescu la Spitalul Municipal Onesti – In fotografie: împreună cu directorul Spitalului Municipal Onesti dr. Nicolau S. si cu ministrul sănătătii din acea vreme

COMPLEXUL de clădiri al Spitalului Municipal Onesti are o suprafată de 53.000 mp si cuprinde 3 pavilioane:
Cladirea centrala a spitalului, infiintată în anul 1965, cu o suprafata construita de 3.800 mp
Cladirea Boli Infectioase infiintata in anul 1970, cu o suprafata construita de 3.000 mp
Cladirea Maternitate infiintata in anul 1980, cu o suprafată construită de 1.800 mp.

Efortul sustinut al întregului personal împreună cu cel al echipei manageriale face ca standardele de calitate sa fie respectate iar investigatiile si aparatura de înaltă performantă asigură competitivitatea pe piata serviciilor medicale din România a acestei institutii. Serviciile spitalului sunt apelate de pacientii zonei arondate, dar si de cei din zonele învecinate, apartinând altor spitale, situate în localitatile Comănesti, Moinesti si Adjud. Populatia din zona arondată Spitalului Municipal Onesti este de cca. 167.150 de locuitori, adica 23.65% din populatia judetului, fiind repartizată 41.87 % în mediul urban si 58.13% în mediul rural.

1967 – dr. Mataranga, dr. Woltz, dr. Noica, dr. Oltean, dr. Dimitriu
1969 – Intrunire medicala a chirurgilor
in fata policlinicii din Onesti sunt: dr. Damian, dr. Matei, dr. Popovici, dr. Mataringa, dr.Stoica, dr. Marinovici
1969 – O noua vizita a tovarasului Nicolae Ceausescu la Spitalul Onesti.
In imagine: Ex-presedintele Ceausescu si directorul, din acea vreme, dr. Nicolau.
1969 – Ministrul Sanatatii, impreuna cu directorul spitalului, dr. Nicolau, dr. Marinovici si dr. Oltean
1970 – Spitalul oneştean
1970 – Spitalul oneştean
1977 – Nadia Comăneci
în apropierea spitalului, acesta fiind învecinat cu sala de sport
1977 – Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu
în apropierea spitalului, acesta fiind învecinat cu sala de sport
1984 – Sectia Interne
Medicii si stagiarii de la sectia interne dr. Hopartean Lidia,
dr. Badiu Ioan, Dr. Benedict Martin, sef sectie-dr. Hopartean Marius, Dr. Ionita Stefan, Dr. Lipovei Corina
1984 – Medicii sectiei Interne la vizita
dr. Benedict Martin, dr. Hopartean Marius, dr. Florea Maria, Dr. Constantin Nicolae
1984 – Echipa sectiei de Interne
dr. Badiu Ioan, dr. Vacarescu Georgeta, dr. Ionita Stefan,
Dr. Constantin Nicolae, sef sectie – dr. Hopartean Marius, dr. Hopartean Lidia
1985 – Sarbatoare: 20 de ani de la infiintarea spitalului Onesti
In imagine: dr. Dimitriu, dr. Popovici, dr. Oltean.
Mai 1989 – Concursul grupelor sanitare pe stadionul onestean Energia
1989 – Fotografie de grup in sectia Radiologie
In imagine: dr. Oltean (seful sectiei), medici, asistenta sefa a spitalului si alti asistenti
1991 – Fotografie de grup in fata Policlinicii Onesti dupa o demonstratie de practica a Crucii Rosii
1995 – Congresul National de Pediatrie la Onesti
Primul congres de pediatrie din Romania dupa 1989
Medicii sectiei pediatrie din Spitalul Onesti in pauza congresului de pediatrie desfasurat la Onesti
Dr. Niminet, sef sectie pediatrie – dr. Noica Mihail, dr. Dogaru, dr. Luca
dr. Harjanu, dr. Frangu, dr. Andronic.