Spitalului Municipal Onești „Sfântul Ierarh Dr. Luca”a fost acreditat laboratorul de biologie moleculară pentru identificarea noului coronavirus SARS -COV-2

 

Astăzi, 14.05.2020, a fost acreditat prin ordin de ministru (alături de alte 16 unități sanitare), laboratorul de biologie moleculară din cadrul spitalului nostru, ceea ce ne va permite să intrăm în programul național de boli transmisibile şi testarea RT-PCR pentru identificarea noului coronavirus SARS -COV-2, test decontat de stat cu 200 lei.
Acest program a început în 12 martie 2020, inițial fiind incluse 10 unități medicale din țară, toate universitare!
Atunci a apărut ideea achiziționării unui aparat PCR pentru spitalul nostru. S-a luat legătura cu firma Roche care ne-a transmis pe mail o ofertă de aparatura pentru un laborator de biologie moleculară, aceasta fiind analizata de mai mulţi medici de specialitate din spital, pentru a stabili, dincolo de latura financiară, în ce măsură am putea să organizăm un laborator de biologie moleculară în spital, într-un spațiu care nu oferea multe posibilități de extindere sau reamenajare. Propunerea, ca orice noutate, a fost primită cu reticență, a fost invocată lipsa de experiență și pregătire a personalului, lipsa unui spaţiu adecvat cu 5 camere distincte, a cărui amenajare ar costa 50.000 euro, faptul că ce ne oferă firma Roche nu este ce ne trebuie şi faptul că spitalul județean lucrează deja la spațiu, că achiziționează un altfel de aparat, mai performant, că are personal specializat și nu se mai justifică un PCR la Onești. Toate aceste motive nu ne-au descurajat. Am solicitat alte oferte de PCR, pentru un spaţiu mai mic, pe care l-am amenajat cu fonduri asigurate de Primăria Onești împreună cu angajații TESA de la serviciul tehnic. În realizarea tehnică a laboratorului de biologie moleculară a fost implicată direct dna Dr. Alina Nicolae, aceasta punându-şi de la început toată energia și priceperea profesională în slujba finalizării cu bine a proiectului.
Pentru asigurarea finanțării, am prezentat proiectul dlui. Primar Nicolae Gnatiuc, care a venit cu ideea parteneriatului public-privat-organizații non profit, idee la care s-au alăturat Edi Tărcuță, Mihai Zarzu și Asociația ”Septembrie Medical” condusă de Dna Dr Raluca Coman. Perioada care a urmat a fost una în care întreaga comunitate oneșteană – autorități locale, persoane fizice, juridice, ONG-uri – s-a mobilizat extraordinar, participând la susținerea financiară a spitalului pentru achiziția laboratorului PCR și a altor materiale și echipamente medicale de protecție a personalului medical. În urma campaniei de strângere de fonduri s-au strâns peste 330000 lei, din care Primăria şi Consiliul Local Oneşti a contribuit cu suma de 100.000 lei. Anterior acestei campanii, Primăria Oneşti a mai alocat Spitalului Municipal suma de 300.000 de lei din care a fost achiziționată aparatura de strictă necesitate în lupta pentru combaterea COVID-19.
Le mulțumim și de această dată tuturor și le rămânem profund recunoscători pentru generozitate!
Menționăm în mod special, contribuţia deosebită pe care au adus-o primarul Nicolae Gnatiuc, doamna dr. Coman, Edi Tărcuță și Mihai Zarzu în derularea campaniei de strângere de fonduri, în sensibilizarea și mobilizarea comunității, precum și în urmărirea și urgentarea achizițiilor.
Realizarea acestui laborator RT-PCR va permite testarea personalului propriu, a pacienților spitalului nostru sau ai altor spitale, a angajaților agenților economici și instituțiilor publice din oraș, precum şi a altor persoane care doresc să fie testate pentru COVID-19, contribuind astfel la limitarea răspândirii comunitare a virusului.
Avem toată încrederea că doamnele doctor dr. Alina Nicolae și dr. Andreea Redea, alături de ceilalți colegi care se vor alătura proiectului, vor reuși să facă față acestei provocări.
Multă sănătate și succes!

 

SUS