Compartimentul de Ingrijiri Paliative oferă un mediu de îngrijire cât mai apropiat de mediul familial, adaptat deservirii pacienților cu grad de dependență crescut .
Echipa interdisciplinară este compusă din:
Compartimentul de Îngrijiri Paliative deține un număr de 16 paturi, având următoarea structură:
Toate spațiile sunt adaptate nevoilor speciale ale pacienților eligibili pentru îngrijiri paliative:
Saloanele asigură confort şi intimitate pentru pacient şi aparţinător (saloanele au unu, două sau trei paturi, cu paravane separatoare, dotate fiecare cu frigider și TV); pentru fiecare salon lățimea ușilor permite trecerea cu căruciorul, targa sau patul;
Baia permite accesul pacientului cu targa/elevatorul/căruciorul până la cada de baie asistată (cu elevator de scufundare acționat electric) sau până la dușul ori WC-ul adaptate persoanelor cu nevoi;
Grupurile sanitare sunt special adaptate persoanelor cu disabilităţi, având dotări specifice pentru aceste persoane cu grad de dependență ridicată;
Spațiu de socializare este accesibil pentru pacienti/apartinatori, cu posibilitatea de a desfășura și terapii complementare – aromaterapie, meloterapie, terapia ocupațională și recreativă (șah, table, joc de cărți, citit, desenat) etc.
Registratura este utilizată și pentru organizarea întâlnirilor interdisciplinare.
Dotările sanitare specifice:
Aparatură medicală:
Echipa medicală asigură medicația specifică simptomatologiei fiecărui pacient, precum și medicația specifică de durere (opiacee)
Compartimentul de Îngrijiri Paliative poate asigura asistență pentru pacienții sub forma de spitalizare continuă, numai pentru pacienții care sunt incluși în sistemul de asigurări de sănătate.
Respectand si intelegand aceasta nevoie a comunitatii, Managementul Spitalului Municipal Onesti a infiintat un compartiment de ingrijire paliativa, cu dotari moderne si cu un ambient special care sa aduca o raza de lumina si respect celor care beneficiaza de aceste servicii.
Echipa de ingrijire este profesionista, devotata si apropiata de suferinta pacientilor si a familiilor acestora.
DESPRE Ingrijirea paliativa – un drept al omului
Carta de la Praga: se solicita guvernelor sa aline suferinta si sa recunoasca ingrijirea paliativa ca pe un drept al omului
Asociatia Europeana pentru Ingrijiri Paliative (EAPC), Asociatia Internationala pentru Ingrijiri Paliative(IAHPC), Alianta Internationala pentru Ingrijiri Paliative (WPCA) si Observatorul pentru Drepturile Omului(Human Rights Watch – HRW) colaboreaza pentru a promova ca drept al omului accesul la ingrijiri paliative.
Dreptul de a avea acces la ingrijiri paliative
Accesul la ingrijiri paliative este o obligatie legala, asa cum conventiile Natiunilor Unite o recunosc, si afost sustinut ca drept al omului de catre asociatiile internationale, bazandu-se pe dreptul la sanatate fizica si mintala la cele mai inalte standarde. In cazul pacientilor care prezinta durere severa, esecul guvernului de a asigura ingrijiri paliative poate fi considerat si un tratament crud, inuman sau degradant. Ingrijirile paliative pot alina suferinta in mod eficient sau chiar sa o previna si pot fi furnizate la un cost comparativ redus. Cu toate acestea, guvernele multor tari din intreaga lume nu au facut pana acum pasii necesari pentru a asigura in mod real accesul pacientilor cu boli incurabile la ingrijiri paliative.
Definitia Ingrijirilor Paliative
Potrivit definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ingrijirile paliative sunt ingrijire care imbunatatesc calitatea vietii pacientilor si a familiilor care se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si alinarea suferintei prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul adecvat al durerii si al altor probleme de natura fizica, psiho-sociala si spirituala. Ingrijirea paliativa este o abordare interdisciplinara si cuprinde in sfera sa atat pacientul, familia, cat si comunitatea. Intr-un anumit sens, paliatia inseamna asigurarea ingrijirilor de baza, adica satisfacerea nevoilor individuale ale pacientului, oriunde ar fi acesta ingrijit: la domiciliu sau in spital. Ingrijirile paliative dau valoare vietii si considera moartea ca fiind un proces normal; nu grabesc si nici nu amana moartea.
Ingrijirile paliative isi propun sa mentina cea mai buna calitate posibila a vietii pana la moarte.