Comunicat 14.07.2020

Spitalul nostru a fost desemnat  suport Covid-19  prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr.555/03.04.2020 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus/Covid-19. Astfel, am procedat la reorganizarea sectiilor medicale si realizarea circuitelor pentru pacienti suspecti/confirmati (cu simptomatologie respiratorie) si separat pentru izolati/ carantinati/ confirmati cu alta patologie decat Covid-19, respectiv urgente medico-chirurgicale, cea mai mare parte a personalului medical deservind  zona Covid-19 a spitalului.

Pentru a veni  în sprijinul populației din Onesti și zonei arondate spitalului nostru, inca din luna iunie 2020 am creat  circuite separate pentru  zone non-Covid, cu proceduri și instrucțiuni de lucru clare si specifice,  solicitand avizul Directiei de Sanatate Publica  Bacău pentru tratarea pacientilor non-Covid, care, dupa mai multe amanari, ne-a fost acordat  incepand cu data de 06.07.2020.

Circuitele pentru zonele/sectiile  care trateaza pacienti COVID-19 sunt complet separate (inclusiv in zona lifturilor) de zonele/sectiile  non-Covid ale spitalului, fiind evitata astfel posibilitatea de intersectare a pacientilor si personalului medical din cele doua zone.

Activitatea din zonele care trateaza doar pacientii non-Covid este reglementata separat, prin proceduri clare si specifice privind acordarea serviciilor medicale pentru acesti pacienti in CPU, ambulatoriu, sectii/compartimente medicale, pentru internari de zi sau continue (ex.: proceduri privind programul cabinetelor din Ambulatoriul integrat al spitalului, proceduri  privind internarea pacientilor urgente si non–urgente in pandemia Covid-19, proceduri de circuit functional, proceduri de echipare PPE si dezechipare pentru personal, proceduri de triaj epidemiologic pentru personal si pacienti, proceduri cu privire la lenjeria si efectele pacientilor, proceduri cu privire la managementul deseurilor periculoase). Aceste zone au deasemenea si personal medical special destinat care să trateze doar pacienții non-Covid.

Activitatea medicala pentru pacientii non-Covid este organizata in functie de zona spitalului, respectiv CPU, ambulatoriu, sectii/compartimente ale spitalului, astfel:

  1. In CPU se acorda servicii medicale doar pentru pacientii directionati prin Dispeceratul 112, cu ambulanta, reprezentand urgente medico-chirurgicale.
  2. In Ambulatoriul de specialitate se acorda servicii medicale doar pentru pacientii programati telefonic de catre medicul specialist, dupa parcurgerea unui triaj epidemiologic. Numerele de telefon pentru programare, pentru fiecare cabinet, se gasesc pe site-ul spitalului.
  3. Internarile pe sectiile spitalului se fac din CPU sau din Ambulatoriul de Specialitate, la recomandarea medicilor specialisti, cu respectarea circuitelor, complet separate pentru pacientii non-Covid.

In cazul internarilor prin CPU, pacientii sunt transferati intr-o zona tampon, li se efectueaza testul RT-PCR si in functie de rezultatul acestuia, vor fi tratati intr-o zona non-Covid sau Covid a spitalului.

Pentru internarile programate prin medicii specialisti, pentru pacientii cu boli cronice care necesita reevaluare sau interventii chirurgicale, se efectueaza deasemenea testul RT-PCR, in functie de care se va stabili zona in care vor fi internati, zona non-Covid sau Covid..

Avand in vedere contextul epidemiologic actual, pentru a limita raspandirea virului SARS Cov-2 si pentru protectia pacientilor si a personalului medico-sanitar, va rugam sa solicitati Dispeceratul 112 doar in cazuri de urgenta majora. Pentru celelalte situatii, va rugam sa va adresati medicilor de familie sau medicilor specialisti pentru consult in ambulatoriul spitalului.

 

Va multumim pentru intelegere!

 

                                                             CONDUCEREA

 

SUS