Diagnosticul clinic:
Unii pacienţi (20-40% din cazuri) sunt asimptomatici, dar în majoritatea cazurilor pacienţii prezintă cel puţin 1 sau două simptome care îi determină să solicite asistenţa medicală: simptomul comun este tusea (95% cazuri), care durează cel puţin 3 săptămâni;
Alte semne: pierdere ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie.
Investigarea pacienților pentru care există suspiciunea de tuberculoză, identificată pe baza datelor clinice sau prin examen radiologic (caz suspect) se va face cu predilecție în ambulatoriu.
Cazurile identificate ca fiind suspecte la medicul de familie sau în alte servicii medicale publice sau private inclusiv serviciile de boli infectioase sunt îndrumate către DPF conform domiciliului real declarat unde vor beneficia de consult de specialitate, examen radiologic și examen bacteriologic
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 326 bis/4.IV.2022 33
Diagnosticul bacteriologic:
Este singurul criteriu care stabilește diagnosticul de certitudine al TB.
Este efectuat în majoritatea cazurilor din sputa expectorată spontan, dar se pot folosi şi alte prelevate patologice.
Examinarea bacteriologică este principala metodă pentru diagnosticul de certitudine al TB.
Recoltarea sputei de la suspecţii de TB este esenţială pentru stabilirea diagnosticului.
Se recoltează întotdeauna 2 probe de spută separate, chiar şi la suspecţii la care examenul radiologic pulmonar este normal.
Randamentul investigaţiei bacteriologice este condiţionat de calitatea probelor de spută recoltate.
Una dintre probe poate fi recoltată de către pacient la domiciliu, dimineaţa devreme, înainte de a mânca (după ce pacientul s-a spălat pe dinţi) și a doua recoltează în cursul vizitelor pacientului la dispensar sub supravegherea unui lucrător sanitar.
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 326 bis/4.IV.2022
TRATAMENTUL TUBERCULOZEI PULMONARE :
Scop: Tratamentul tuberculozei urmărește vindecarea bolnavului cu tuberculoza și întreruperea transmiterii bolii în comunitate, aducând beneficii atât individului cât și comunității.
Obiective: Prin tratamentul anti tuberculos se urmărește:
- debacilizarea leziunilor tuberculoase (scăderea rapidă a numărului bacililor în fază de creștere activă) ce are ca efecte ameliorarea simptomelor, prevenirea complicațiilor și a deceselor, prevenirea recidivelor și scăderea transmiterii bolii către indivizii susceptibili.
- eradicarea populațiilor de bacili dormanți pentru vindecarea durabilă după încheierea tratamentului (prevenirea reîmbolnăvirilor)
- prevenirea apariției rezistențelor la medicamente pe parcursul tratamentului și a răspândirii tulpinilor rezistente
Tratamentul cazurilor de tuberculoza se face cu asocieri de medicamente anti tuberculoase adaptate spectrului de sensibilitate al micobacteriei.
Principiile tratamentului antituberculos:
- Accesul la tratament este gratuit și egal pentru toți bolnavii prin PNPSCT;
- Medicamentele anti tuberculoase se administrează fără întreruperi, zilnic pe toată durata tratamentului.
- Dozele de medicamente anti tuberculoase se ajustează în funcție de greutate;
- Tratamentul anti tuberculos se administrează sub directă observare: administrare supervizată de către personal medical sau alte persoane din comunitate, special instruite sau prin alte metode de observare, inclusiv prin mijloace video sau audio.
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 326 bis/4.IV.2022 33
Administrarea regimului optim de tratament trebuie susținută prin pachetele de măsuri ce au drept scop creșterea aderenței la tratament.
Acestea vizează informarea și educarea pacientului, asigurarea de suport psihologic și social, monitorizarea administrării fiecărei doze de tratament, identificarea și tratarea precoce a reacțiilor adverse și asigurarea medicației adjuvante pentru combaterea acestora.
Pacientul care prezintă unul sau mai multe criterii de spitalizare se trimite spre internare în compartimentele și secțiile care tratează pacientii cu tuberculoza din structura spitalelor de profil celor mai apropiate de domiciliul pacientului.
Conduita în caz de întrerupere a tratamentului anti tuberculos :
Datorită duratei lungi a tratamentului și posibilității apariției unor evenimente pe parcursul acestuia, sunt posibile omsiunile de doze.
Când acestea apar, trebuie semnalizate și corectate din timp.
Intocmit : Medic Coordonator Dispensar PNF Onesti
Medic Primar Pneumolog
Dr Gabriela Ionescu
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 326 bis/4.IV.2022 33