𝙋𝙧𝙚𝙢𝙞𝙚𝙧𝙖̆ 𝙘𝙝𝙞𝙧𝙪𝙧𝙜𝙞𝙘𝙖𝙡𝙖̆ 𝙡𝙖 𝙎𝙥𝙞𝙩𝙖𝙡𝙪𝙡 𝙢𝙪𝙣𝙞𝙘𝙞𝙥𝙖𝙡 𝙊𝙣𝙚𝙨̦𝙩𝙞

❗În cadrul compartimentului de chirurgie vasculară al Spitalului Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” ONEȘTI, s-a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală specială pentru prevenirea unui accident vascular cerebral.
Pacientul, în vârstă de 79 de ani, din județul Bacău, prezenta o stenoza strânsă de peste 90% a arterei carotide interne drepte. În antecendente a suferit un atac ischemic tranzitor, având un risc crescut de a dezvolta un eveniment neurologic cu urmări grave asupra calității vieții.
🧑‍🔬Pentru a rezolva acest caz dificil s-a format o echipă operatorie având în componență trei medici: dr. Sebastian Istrate (chirurg vascular), dr. Cozmin Marian (chirurg vascular) și dr. Ancuța Blejuscă (șef de secție Anestezie Terapie Intensivă).
🚑 Ținând cont de complexitate și gradul de dificultate, intervențiile operatorii de acest gen sunt posibile doar în centre medicale mari din țară.
💉 Pacientul a fost operat pentru stenoza carotidiana care a constat în îngustarea arterei carotide. În cadrul intervenției s-a realizat îndepărtarea plăcii de aterom din interiorul arterei cu restabilirea fluxului de sânge spre creier.
⏳ Operația a durat 2 ore și a fost un real succes pentru echipa medicală oneșteană.
❗Este doar al doilea pacient care beneficiază, în ultima perioadă, de această intervenție medicală complexă.
📍 Menționăm că acest gen de interventie cu implicare interdisciplinară, Enderterectomie Carotidiană, este o urgență medicală imediată, întrucât îngustarea și calcificarea arterei carotide, face ca alimentarea cu sânge a creierului să fie redusă sau întreruptă , cu consecințe majore asupra organismului. Felicitări medicilor onesteni!
SUS