Ingrijiri paliative

Home / Secții și compartimente / Ingrijiri paliative

0234323111- Interior 194
0771506800

INGRIJIRI PALIATIVE
medic specialist GORDIN GABRIELA

Respectand si intelegand aceasta nevoie a comunitatii, Managementul Spitalului Municipal Onesti a infiintat un compartiment de ingrijire paliativa, cu dotari moderne si cu un ambient special care sa aduca o raza de lumina si respect celor care beneficiaza de aceste servicii.

Echipa de ingrijire este profesionista, devotata si apropiata de suferinta pacientilor si a familiilor acestora.

Echipa:

– Medic coordonator – dr. Gabriela Gordin – medic specialist cu atestat in Ingrijiri paliative

DESPRE Ingrijirea paliativa – un drept al omului

 Carta de la Praga: se solicita guvernelor sa aline suferinta si sa recunoasca ingrijirea paliativa ca pe un drept al omului

Asociatia Europeana pentru Ingrijiri Paliative (EAPC), Asociatia Internationala pentru Ingrijiri Paliative(IAHPC), Alianta Internationala pentru Ingrijiri Paliative (WPCA) si Observatorul pentru Drepturile Omului(Human Rights Watch – HRW) colaboreaza pentru a promova ca drept al omului accesul la ingrijiri paliative.

 Dreptul de a avea acces la ingrijiri paliative

Accesul la ingrijiri paliative este o obligatie legala, asa cum conventiile Natiunilor Unite o recunosc, si afost sustinut ca drept al omului de catre asociatiile internationale, bazandu-se pe dreptul la sanatate fizica si mintala la cele mai inalte standarde. In cazul pacientilor care prezinta durere severa, esecul guvernului de a asigura ingrijiri paliative poate fi considerat si un tratament crud, inuman sau degradant. Ingrijirile paliative pot alina suferinta in mod eficient sau chiar sa o previna si pot fi furnizate la un cost comparativ redus. Cu toate acestea, guvernele multor tari din intreaga lume nu au facut pana acum pasii necesari pentru a asigura in mod real accesul pacientilor cu boli incurabile la ingrijiri paliative.

 Definitia Ingrijirilor Paliative

Potrivit definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ingrijirile paliative sunt ingrijire care imbunatatesc calitatea vietii pacientilor si a familiilor care se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si alinarea suferintei prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul adecvat al durerii si al altor probleme de natura fizica, psiho-sociala si spirituala. Ingrijirea paliativa este o abordare interdisciplinara si cuprinde in sfera sa atat pacientul, familia, cat si comunitatea. Intr-un anumit sens, paliatia inseamna asigurarea ingrijirilor de baza, adica satisfacerea nevoilor individuale ale pacientului, oriunde ar fi acesta ingrijit: la domiciliu sau in spital. Ingrijirile paliative dau valoare vietii si considera moartea ca fiind un proces normal; nu grabesc si nici nu amana moartea.

 Ingrijirile paliative isi propun sa mentina cea mai buna calitate posibila a vietii pana la moarte.